Aerograf - szabloniki oraz krzywki

Techniki stosowane podczas malowania aerografem

Aerograf - szabloniki oraz krzywki

Postprzez baskont » Wto Lis 04, 2008 11:37 am

Osobiście bawię się trochę aerografem i często używam pół-szablonów czyli tylko linijek (w tym łuków i krzywek) to wyciągania obrysów. Krzywki przydają się bardzo podczas malowania płomieni, czaszek oraz innych kształtów które wymagają regularnych linii, niekoniecznie prostych. Dlatego robię sobie (najczęściej z cienkiej sztywnej folii PCV) krzywki do malowania łuków zewnętrznych oraz wewnętrznych. Oczywiście korzystam z różnych średnic w zależności od potrzeb. Folia PCV jest dobra ponieważ w porównaniu z kartonowymi szablonami do aerografu nie nasiąka farbą - tym samym nie odkształca się i służy o wiele dłużej. Czasem jednak na krawędziach szablony uzbiera się spora ilość zaschniętej farby i krawędź nie jest już idealna i trzeba zrobić nowe szablony. Ostatnio porobił mi znajomy który ma ploter dość ciekawe kształtki geometryczne - miedzy innymi gwiazdy 5 i 6 ramienne, spirale oraz wiele innych. Aerograf robiony przy użyciu takich pomocniczych szabloników szybciej się wykonuje i nie trzeba się obawiać ze się ręka trzęsie. Teraz uczę się za ich pomocą wykonywać w miarę fotorealistyczne płomienie i bez tej techniki leżałbym na plecach. A tak nawet kilka warstw przypadkowo naniesionej farby (3 odcienie - baza czarny, czerwony, żółty i biały) dzieki tym krzywikom tworzy zaskakujący efekt. Polecam pobawić się aerografem i różnymi szablonikami. Ostatnio robiłem też tło za pomocą nakładania farby przez utwardzony krochmalem kawałek ładnej firanki. Efekt był niesamowity i bardzo szczegółowy. Zapraszam do wymiany doświadczeń oraz opisania waszych technik malowania.
baskont

Dołączenie: Wto Lis 04, 2008 11:25 am

Re: Aerograf - szabloniki oraz krzywki

Postprzez nightwish » Czw Lis 06, 2008 11:57 am

A spotkałeś się może z szablonami czaszek itp. wynalazków. Nieraz takie widac na filmikach w "You Tube". Chetnie bym takie kupił!
nightwish

Dołączenie: Czw Lis 06, 2008 11:50 am

Postprzez baskont » Pią Lis 14, 2008 9:08 am

Nie mam szablonów gotowych wzorów bo to w przypadku malowania jest lekko lamerskie - mam tylko krzywe z których dopiero rzeźbię / konstruuję żądany obiekt. W ten sposób aerograf jest unikatowy - wiadomo na początku można się tak bawić ale to jest dobre do nauki malowanie aerografem. To tak jakbyś stawiał pieczątki zamiast tworzyć ręcznie cały aerograf. Ale każda szkoła jest dobra aby ćwiczyć rękę - na youtubie ludzie wykorzystują gotowca ale nie w 100% - widziałem jak tylko pomagają sobie szablonem w tworzeniu zupełnie nowego obrazu.
baskont

Dołączenie: Wto Lis 04, 2008 11:25 am

Postprzez Łukasz » Pon Lis 17, 2008 8:07 pm

Witam! jakis czas temu zainteresowałem się tą sztuką i malowałem dużą postac na ścianie. odrys całej postaci wyciołem z szarego papieru,przykleiłem na sciane a następnie areografem robiłem biały podkład. na drugi dzień kolejna warstwa innego koloru itd. na następny dzień zauwazyłem,ze schnąca farba na krawędziach szablonu,zdeformowała go,powywijała i takie tam.prubowałem dociskac paier do płaszczyzny i malowac dalej ale z mizernym skutkiem. gdy ściągłem szablon,wszędzie tam gdzie papier nie przylegał do sciany,były slady farby. foli PCV jeszcze nie sprawdzałem ale widziałem raz na filmiku jak koles odklejał wokół wzoru cos bezbarwnego w postaci kauczuka,gumy,czy czegoś takiego. ktos mi kiedyś mówił, ze to jest płynne i nakłada sie bodajze pędzlem. z tego co widziałem na filmiku to jest to rewelacyjne rozwiązanie,jeśli ktoś wie co to takiego i gdzie można to nabyć,to będe bardzo wdzięczny za informacje. dzieki wielkie i pozdrawiam.
Łukasz

Dołączenie: Pon Lis 17, 2008 7:28 pm

Postprzez manieks » Pią Sty 09, 2009 1:10 am

Łukasz napisał(a):Witam! jakis czas temu zainteresowałem się tą sztuką i malowałem dużą postac na ścianie. odrys całej postaci wyciołem z szarego papieru,przykleiłem na sciane a następnie areografem robiłem biały podkład. na drugi dzień kolejna warstwa innego koloru itd. na następny dzień zauwazyłem,ze schnąca farba na krawędziach szablonu,zdeformowała go,powywijała i takie tam.prubowałem dociskac paier do płaszczyzny i malowac dalej ale z mizernym skutkiem. gdy ściągłem szablon,wszędzie tam gdzie papier nie przylegał do sciany,były slady farby. foli PCV jeszcze nie sprawdzałem ale widziałem raz na filmiku jak koles odklejał wokół wzoru cos bezbarwnego w postaci kauczuka,gumy,czy czegoś takiego. ktos mi kiedyś mówił, ze to jest płynne i nakłada sie bodajze pędzlem. z tego co widziałem na filmiku to jest to rewelacyjne rozwiązanie,jeśli ktoś wie co to takiego i gdzie można to nabyć,to będe bardzo wdzięczny za informacje. dzieki wielkie i pozdrawiam.

powitanie :)

Takie coś w płynie się nazywa " artystyczną gumą maskującą" i na polskim rynku można to dostać w sklepach dla plastyków (oraz w sklepach modelarskich). Polecam Ci produkt firmy Maimeri (Idea medium 725), kiedyś stosowałem Humbrola (model.) ale Maimeri jest zdecydowanie bardziej wydajnym medium. Zazwyczaj te gumy są wykonane na bazie amoniaku i nim też, teoretycznie, czyści się pędzle po skończonej pracy, zaś amoniak nie jest zbyt łatwo dostępny (od daty 11 września) więc odradzam używania pędzli, lepsza jest wykałaczka ;).
manieks

Dołączenie: Pią Sty 09, 2009 12:34 am
Miejscowość: Gdynia

Powróć do Techniki malarskie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość