Jakich farb używacie i dlaczego ?

Forum dotyczące farb używanych w aerografii

Jakich farb używacie i dlaczego ?

Postprzez mariusz » Śro Wrz 17, 2008 5:16 pm

Jakich farb używacie i dlaczego ? Zastanawiam sie nad wyborem producenta dlatego chcę sie rozeznać na rynku. Pomocy!
Awatar użytkownika
mariusz

Dołączenie: Wto Wrz 16, 2008 9:48 am

Re: Jakich farb używacie i dlaczego ?

Postprzez tomek » Śro Wrz 17, 2008 5:18 pm

Sprecyzuj pytanie, do jakiego rodzaju powierzchni szukasz farb. Inne są farby do malowania ścian, inne na przykład w lakiernictwie samochodowym ;)
tomek

Dołączenie: Śro Wrz 17, 2008 4:52 pm

Postprzez baskont » Pią Lis 14, 2008 10:34 am

Witam. Aerograf jest mi bardzo bliski gdyż zajmuję się tym hobbystycznie. Mam pytanie gdzie najtaniej kupić farby (i najlepiej jakiej firmy)? Czy kupujecie przez sklepy internetowe czy "na mieście" ? Mam na myśli głownie farby do malowania na powierzchniach gładkich takich jak metal (czyli właśnie motocykle i samochody). Jeszcze jedno pytanie - czy pokrywając aerograf lakierem bezbarwnym używacie jakichś chemoutwardzalnych specyfików? Bo ja osobiście pokrywam prace zwykłym claar-lakiem samochodowym w spraju - nie jest zbyt dobre, coprawda aerograf wygląda pod nim fajnie i żywo jak przystało, jednak sama warstwa lakieru bezbarwnego jest stosunkowo miękka co utrudnia późniejsze szlifowanie papierem (2000) i późniejsze polerowanie. Ja osobiście używam polerki niskoobrotowej (ok 800-900 obrotów na minutę) stosują zwykłą pastę polerską ferecla g3/g6 (samochodowy).
baskont

Dołączenie: Wto Lis 04, 2008 11:25 am

Postprzez Łukasz » Pon Lis 17, 2008 9:13 pm

Szukam dobrych i wmiare nie drogich farb. Do malowania ścian i malowania tkanin. Z góry dziękuje za pomoc!
Łukasz

Dołączenie: Pon Lis 17, 2008 7:28 pm

Postprzez manieks » Pią Sty 09, 2009 2:00 am

Łukasz napisał(a):Szukam dobrych i wmiare nie drogich farb. Do malowania ścian i malowania tkanin. Z góry dziękuje za pomoc!

:) albo dobre, albo w miarę tanie - hehe
Jest jednak jedno ekonomiczne rozwiązanie dla Ciebie. Kup jakieś w miarę dobre akryle i medium opóźniające schnięcie akryli. Przetestuj proporcje (farba+woda+ 2/3 krople medium) i tryskaj (humorem).
manieks

Dołączenie: Pią Sty 09, 2009 12:34 am
Miejscowość: Gdynia

Postprzez Roman » Nie Lut 08, 2009 2:08 pm

czy ktos wie gdzie mozna dostac lakiery do aergrafu typu ,,oneshot,,? np. firmy House Of Kolor?
Roman

Dołączenie: Nie Lut 08, 2009 1:54 pm

Postprzez Kastom » Czw Mar 11, 2010 3:58 pm

Przyłączam się do pytania. Mam też inne. ostatnio widziałem na jednej ze stron malowane w aerograf motocykle. cała farba i wszystkie napisy były jakby "podrapane" a pod nimi była inna grafika i kolor. Część z tych grafik była jakby "rozpuszczona" a pod tym rozpuszczeniem był inny wzór. Czy ktoś ma w ogóle pojęcie jak to jest robione? To chyba już wyższa szkoła jazdy bo nie wyglądało to tylko na malowanie. To pewnie jakiś patent....
Kastom

Dołączenie: Pią Lut 26, 2010 11:34 am

Postprzez gapart » Czw Kwi 15, 2010 5:11 pm

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany kupnem lakierów House Of Kolor proszę pisać.
gapart

Dołączenie: Czw Kwi 15, 2010 5:08 pm

Postprzez patoszik125 » Pon Maj 24, 2010 8:35 pm

cześć czy do malowania na papieże aerografem można użyć zwykłych farb akrylowych??
patoszik125

Dołączenie: Czw Kwi 01, 2010 5:52 pm

Powróć do Farby

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość