Witam. Aerograf jest mi bardzo bliski gdyż zajmuję się tym hobbystycznie. Mam pytanie gdzie najtaniej kupić farby (i najlepiej jakiej firmy)? Czy kupujecie przez sklepy internetowe czy "na mieście" ? Mam na myśli głownie farby do malowania na powierzchniach gładkich takich jak metal (czyli właśnie motocykle i samochody). Jeszcze jedno pytanie - czy pokrywając aerograf lakierem bezbarwnym używacie jakichś chemoutwardzalnych specyfików? Bo ja osobiście pokrywam prace zwykłym claar-lakiem samochodowym w spraju - nie jest zbyt dobre, coprawda aerograf wygląda pod nim fajnie i żywo jak przystało, jednak sama warstwa lakieru bezbarwnego jest stosunkowo miękka co utrudnia późniejsze szlifowanie papierem (2000) i późniejsze polerowanie. Ja osobiście używam polerki niskoobrotowej (ok 800-900 obrotów na minutę) stosują zwykłą pastę polerską ferecla g3/g6 (samochodowy).
Łukasz napisał(a):Szukam dobrych i wmiare nie drogich farb. Do malowania ścian i malowania tkanin. Z góry dziękuje za pomoc!
albo dobre, albo w miarę tanie - hehe Jest jednak jedno ekonomiczne rozwiązanie dla Ciebie. Kup jakieś w miarę dobre akryle i medium opóźniające schnięcie akryli. Przetestuj proporcje (farba+woda+ 2/3 krople medium) i tryskaj (humorem).
Przyłączam się do pytania. Mam też inne. ostatnio widziałem na jednej ze stron malowane w aerograf motocykle. cała farba i wszystkie napisy były jakby "podrapane" a pod nimi była inna grafika i kolor. Część z tych grafik była jakby "rozpuszczona" a pod tym rozpuszczeniem był inny wzór. Czy ktoś ma w ogóle pojęcie jak to jest robione? To chyba już wyższa szkoła jazdy bo nie wyglądało to tylko na malowanie. To pewnie jakiś patent....