Chę zacząć Przygodę z aerografem co na początek

Forum dotyczące sprzętu wykorzystywanego w aerografii

Chę zacząć Przygodę z aerografem co na początek

Postprzez METAL » Pią Lut 06, 2009 11:46 am

Skończyłem akademię sztuk pięknych no i szukam kolejnych możliwości wyrażania siebie,padło na aerograf....
Mam duo pytań:
-jaki pistolet(jeden czy wiele z różnymi dyszami)jakiej firmy?czy amerykańskie są dobre?
-czy lepiej kupić dwu funkcyjny(z regulacją pod palcem cisnienia natryskiwanej farby?)
-czy kompresor z regulacja cisnienia jak tak to jaki ma miec zakres?
-jakie farby do metalowych powierzchni?(jaki rozcieńczalnik?
_czy przy zmianie koloru farby trzeba myć aerograf(pistolet)tak jak w przypadku zwykłych pistoletów do farby?

POZDRAWIAM WSZYSTKICH!
METAL

Dołączenie: Pią Lut 06, 2009 11:38 am

Re: Chę zacząć Przygodę z aerografem co na początek

Postprzez Roman » Nie Lut 08, 2009 2:29 pm

ja mam amerykanski i da sie nim pracowac (wkrotce wrzuce jakies foty...)
lepszy dwufunkcyjny : odchylajac do tylu spust dodajesz farbe, a dociskajac na dol, dodajasz powietrza, przy odrobinie treningu mozna naprawde precyzyjnie klasc farbe laczac te dwie funkcje.
a i dobrze zeby mial pokretlo ograniczajace odchylenie spustu, znacznie ulatwia prace - nie musisz wtedy sie przejmowac ze mocno odciagniesz spust i zniszczysz swoje dzielo nadmierna iloscia farby..
kompresor koniecznie z egulacja farby i najlepiej z filtrami powietrza, i jak nie chcesz zeby bezprzerwy halasowal to powinien miec zbiornik powietrza tak do 8iu litrow...
zwykle do aerografu wystarczy cisnienie do trzech barow
ja areograf przy zmianie farby myje przy drastycznej zmianie koloru, przy duzych kontrastach tonalnych, walorowych( np.z czarnej na biel, z zoltej na fiolet) no i po pracy bardzo przydaje sie zestaw specjalnych wyciorkow(niestety nie jest zbyt tani, ja uzywam tez wacikow kosmetycznych, takich jak do czyszczenia uszu:) ) a jesli wiem ze nastepnego dnia bede malowal wkladam rozkrecony aerograf do slojika z rozcienczalnikiem (ja do zmywacza do akryli, maluje akrylami)
Roman

Dołączenie: Nie Lut 08, 2009 1:54 pm

Postprzez Roman » Pon Lut 09, 2009 1:16 pm

sorry, mialo byc:
kompresor koniecznie z regulacja cisnienia...
Roman

Dołączenie: Nie Lut 08, 2009 1:54 pm

Postprzez METAL » Pon Lut 09, 2009 7:36 pm

Dzieki na początek bardzo mi pomogłeś fajnie by było jak byś jeszcze fotki wrzucił.musze podjechać do sklepu i na żywo pooglądać sprzet.....

PODRAWIAM
METAL

Dołączenie: Pią Lut 06, 2009 11:38 am

Postprzez Kamor » Wto Lip 27, 2010 5:21 pm

Siemka jestem tutaj nowy :) Mam pytanie jak każdy początkujący, jaki wybrać aerograf ? farby i różne akcesoria ?? I gdzie je przedewszystkim można dostać :)
ps. Chciałbym na początek malować głównie płaskie powierzchnie typu kartki kartonu, sklejka czy coś tego typu aby się wyrobić:)
Kamor

Dołączenie: Wto Lip 27, 2010 5:18 pm

Powróć do Aerograf - Narzędzia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość